Ах, този чай!Да се сгушиш в креслото с чаша чай, да топлиш пръстите си и се наслаждаваш на аромата, да отпиваш малки глътки, докато гледаш през прозореца как вятърът огъва клони – това е едно от най-уютните неща на света. Факт е, че чаят е най-популярната напитка в света, и може би затова за него има толкова митове. Нека видим кои от тях са самата истина и кои остават в сферата на фантазиите:

Чаят е тонизираща напитка и е най-добре да се пие сутрин. Правилно. В чая се съдържа кофеин, който активира сърдечно-съдовата система. Най-подходящото време за него е първата половина от деня. В зеления чай кофеинът е повече, отколкото в черния, но действа по-меко. Така че ако ви притеснява усиленото сърцебиене след силно кафе, по-добре си направете зелен чай: ще ви ободри без нежелани последици.

Чаят с мляко е вреден. Не е съвсем вярно. При смесването с мляко чаят променя химичните си свойства и се превръща в различна напитка, която обаче по-малко свива кръвоносните съдове. Така че смело може да пиете чай „по английски”.

Чаят в пакетчета е най-некачествен. Не е точно така. Може да попаднете и на насипен с лошо качество. Тази напитка не е вредна, но почти винаги е с със средно или по-ниско качество, защото в пакетчетата отива всичко останало след преработката на чайните листа, тяхното гранулиране, опаковане и т.н. С две думи пакетираният чай не е за ценители.

Чайната запарка може да се съхранява 24 часа. Абсолютен мит. Чаят трябва да се пие, докато е пресен и не се съхранява за по-дълго. След 10-минутно запаряване е по-скоро вреден, отколкото полезен.

Зеленият чай в големи количества влошава репродуктивната функция. Зависи какво се има предвид под „големи количества”. Прекаляването с вода също не е полезно. В правилно приготвения зелен чай освен кофеина няма други вредни за здравето вещества. А и самият кофеин не е точно „вреден”, защото е природен стимулант. Само не се пристрастявайте към чая, започвайки да го пиете вместо вода!

Истинският чай е силният чай. Не е вярно. Всеки си има вкус, а и зависи от чая. Пакетираният чай не бива да се запарява повече от 3-4 минути. Колкото повече стои, толкова повече химични съставки попадат в напитката, най-често ароматизатори.
Честата употреба на силен чай (3-4 пъти на ден) може да предизвика сърдечно-съдови проблеми.

Затова посягайте към тази напитка сутрин, когато имате нужда от разсънване и тонизиране или ако просто искате да й се насладите – това си е цял ритуал. Превърнете го в удоволствие и му се отдайте!

Проследявания

URI за проследяване на тази статия

Коментари

Показване на коментарите: Последователно | Нишковидно

Няма коментари

Добавяне на коментар

Звездички означават bold (*текст*), подчертаване се прави с "_" (_текст_)
Стандартните знаци :) и ;) се конвертират в графични изображения
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA