Мебели, които са запазили своите функции стотици години наред

Сред модерните мебели има много такива, които са се появили или видоизменили през последните години, но има и такива, които са останали същите като функция през годините, стигайки назад до цели векове. Примери за това има по музеи, стари снимки и редица други исторически данни. Нека видим кои са мебелите, които са запазили своите функции стотици години наред.

Маси и столове

Класиката си е класика. Няма как да подменим масите и столовете колкото и да опитваме. Те датират от най-дълбока древност и са част от нашата история. Не можем да пропуснем тяхната функция - множество приеми, банкети и са били навсякъде - от дворците, през хановете и странноприемница, чак до дома на най-обикновените крепостни селяни. Маси и столове заемат основно място в нашата класация.

Огледала/Мебели с огледала

Днес у дома имаме тоалетка с огледало, но е редно да се замислим, че най-вече богатите хора и тези с потекло са имали огледала в своите покои. Редно е да кажем, че с годините мебелите с огледала са се променяли стилово, но тяхната функция е оставала сравнително еднаква. Именно заради това намират място в нашата класация.

Детски легла

Тук най-вече говорим за бебешки. Бебешки легълца е имало доста назад във времето и ако мислите друго е добре да проверите. Те може да са имали и двойна функция - легло и люлка, но са били част от историята. Така и до днес.

Градински мебели

Градинските мебели са най-вече част от обстановката в дворците, които имат летни градини или летните резиденции на кралските семейства. Те доста се различават от тази сега, но са били част от обзавеждането навремето. И са били доста важни за лукса.

Това е нашата кратка селекция на мебелите, които са ползвани през вековете, но са запазили своята функция и днес. Някои са били масово разпространени, други са били достъпни само за богатите хора, а днес са част от всяко едно домакинство (или поне хората могат да си ги позволят без проблем). Ако се замислите и поровите, със сигурност ще намерите още такива мебели. Леглата са само един пример за това, но решихме да не ги споменаваме, защото са доста очевиден пример.

Нещо, което е интересно и дискусионно е дали миндерът от старите български къщи може да се приравни към дивана в днешно време, но решихме да си спестим това сравнение, защото не намерихме достатъчно сходства. Все пак, ако решите можете да го добавите в микса.

Проследявания

URI за проследяване на тази статия

Коментари

Показване на коментарите: Последователно | Нишковидно

Няма коментари

Добавяне на коментар

Звездички означават bold (*текст*), подчертаване се прави с "_" (_текст_)
Стандартните знаци :) и ;) се конвертират в графични изображения
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA